Fitnah: Rahman Dahlan Tuntut Rafizi Mohon Maaf, P Kamalanathan Buat Laporan SKMM

rahman_dahlan_2_2105.JPG

 

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan telah mengemukakan surat tuntutan kepada Naib Presiden Parti Keadilan (PKR) Rafizi Ramli untuk menerbitkan permohonan maaf dalam tempoh tujuh hari.

Abdul Rahman berkata surat tuntutan terhadap Rafizi bertarikh 5 Jan 2018 dikeluarkan menerusi peguamnya, Tetuan Raja Riza & Associates, adalah berhubung kenyataan palsu dan tidak benar terhadapnya berhubung pemberian kontrak Ekspo Negaraku 2017.

“Surat tuntutan tersebut antara lain menuntut Rafizi menarik balik kenyataan tersebut dan menerbitkan permohonan maaf dalam tempoh tujuh hari dari tarikh surat tuntutan tersebut,” katanya dalam satu kenyataan.

Abdul Rahman berkata tempoh surat tuntutan itu masih belum matang.

Sekiranya Rafizi gagal mematuhi surat tuntutan tersebut dalam tempoh masa yang ditetapkan, Anggota Majlis Tertinggi UMNO itu berkata beliau akan mengarahkan peguamcaranya untuk memfailkan saman fitnah terhadap Anggota Parlimen Pandan itu.

Abdul Rahman berkata serahan ke diri pada hari berkenaan gagal berikutan Rafizi tiada di pejabatnya di Pusat Khidmat Parlimen Pandan.

“Cubaan serahan ke diri (Rafizi) buat kali kedua dilakukan semalam (8 Jan) di alamat yang sama namun, Rafizi masih tiada di pejabatnya. Oleh yang demikian, surat tuntutan tersebut telah diterima oleh Mohd Shariffudin dipercayai kakitangan di Pusat Khidmat Parlimen Pandan,” katanya.

FW659876_PTJ15_090118_SKMM_BN201801095597-scr.jpg

 

Sementara itu Timbalan Menteri Pendidikan yang juga Ahli Parlimen Hulu Selangor , Datuk P. Kamalanathan membuat laporan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) berhubung fitnah dalam satu akaun Facebook yang menuduhnya menyalahgunakan kuasa dan menyelewengkan dana diperuntukkan kepada sekolah Tamil.

Beliau berkata tuduhan berhubung isu 39 Projek Pembinaan Sekolah Tamil dan Pakej Rangsangan Khas 2012 di Facebook itu amat tidak bertanggungjawab.

“Ini adalah percubaan mengaibkan nama saya dan kementerian dan berharap SKMM akan mengambil tindakan undang-undang segera,” katanya kepada pemberita selepas membuat laporan itu.

Kamalanathan hadir di ibu pejabat SKMM di sini pada kira-kira 4.20 petang ditemani dua pegawainya dan menyerahkan laporan itu kepada Ketua Pegawai Sektor Keselamatan Rangkaian dan Penguatkuasaan SKMM Zulkarnain Mohd Yasin.

Berhubung tuduhan beliau memberikan kontrak kepada syarikat saudara sebelah emaknya, Kamalanathan berkata syarikat itu dilantik oleh Kementerian Kewangan pada 16 Feb 2013 manakala beliau dilantik sebagai timbalan menteri pendidikan pada 16 Mei 2013, iaitu tiga bulan selepas pelantikan syarikat itu.

Kamalanathan juga menegaskan bahawa beliau tidak mempunyai sebarang pertalian darah dengan individu yang dimaksudkan.

Beliau juga bercadang membuat laporan polis berhubung fitnah itu, katanya.
 

Berita Terkini

Peta Pembangunan