Kementerian Luar Bandar Sasar Tingkat Ekonomi 39 Kampung Abad 21

 

Kuala Lumpur – Kerajaan menyasarkan untuk membangunkan dan meningkatkan ekonomi di 39 kampung di seluruh negara di bawah Program Kampung Abad Ke-21.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata usaha itu akan dilaksanakan melalui pembangunan koperasi di bawah Program Desa Lestari selama dua tahun, bermula 2014.

Bercirikan kampung abad ke-21, beliau berkata keseluruhan petempatan itu akan dimajukan dengan kemudahan perkhidmatan Internet tanpa wayar (Wifi), namun mengekalkan ciri-ciri perkampungan tradisional dan keindahan alam semula jadi.

“Walaupun telah diiktiraf sebagai kampung moden tetapi nilai-nilai ketradisionalan kampung tersebut masih dikekalkan.

“Selain untuk membangunkan ekonomi, ia juga bertujuan menghalang migrasi belia ke luar bandar,” katanya pada majlis perjumpaan dan taklimat kementerian itu bersama Majlis Ahli Parlimen Barisan Nasional Malaysia (BNBCC).

Selain itu, Mohd Shafie berkata kementeriannya juga menyasarkan untuk melatih 39 usahawan belia bagi meningkatkan industri luar bandar melalui pertandingan rancangan perniagaan luar bandar (RBC).

“Kementerian juga akan membangunkan sebanyak 15 buah ladang buah-buahan dan sayuran berskala besar dengan kerjasama sektor swasta,” katanya.

 

 

Artikel penuh : Berita RTM

Berita Terkini

Peta Pembangunan