13 March 2018

 Tun-mahathir-Sedih-e1427448312314.jpg

Pengerusi Pakatan Harapan Tun Dr Mahathir kini menuduh polis di atas tindakan beliau memecat dan memenjarakan Timbalan Perdana Menteri beliau ketika itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim diatas tuduhan korupsi dan sodomi pada tahun 1998.

Di dalam siri temuramah beliau bersama Sin Chew Daily, Dr Mahathir berkata beliau “tidak mempunyai pilihan” selain daripada mengambil tindakan terhadap Anwar setelah pihak polis menyerahkan segala bukti kepada beliau.

“Saya marah dengan polis.

“Saya bertanya mengapa tidak hadapkan beliau ke mahkamah.

“Pada mulanya mereka tidak menerangkan apa-apa kepada saya tetapi kemudian menyatakan mereka telah melakukan kekerasan terhadap beliau (insiden mata lebam 1998).

Ketua Polis negara ketika itu, Tan Sri Rahim Noor, didapati bersalah dan dipenjarakan selama dua bulan pada tahun 2000, dan kemudian telah memohon maaf secara terbuka kepada Anwar di samping membayar ganti rugi.

Menurut Pemerhati Politik Ab Jalil Backer, susulan ‘pengakuan’ Dr Mahathir yang tersilap memecat timbalannya, beliau berkata  “Dengan segala akses dan kuasa mendapat maklumat ketika itu, beliau boleh membuat satu keputusan yang salah menyebabkan kekecohan negara dan mengaibkan keluarga Anwar.

“Jadi apakah kemungkinan untuk Mahathir yang tidak punya apa-apa akses, dikelilingi oleh mereka yang tidak mempunyai maklumat dan tidak mempunyai pasukan perisikan boleh membuat keputusan betul mengenai pentadbiran Najib Razak hari ini? Mustahil!”

Tambahan beliau, Dr Mahathir kini ibarat sesumpah politik yang berubah mengikut kepentingan politik beliau.

“Hari ini beliau salahkan polis, esok siapa pula yang akan menjadi kambing hitam beliau?”

Malah beliau berkata, tidak mustahil Dr Mahathir sekali lagi akan mengejutkan negara, apabila PPBM kalah kelak akan berbaik semula dengan Najib dan mendakwa perjuangannya hari ini salah kerana ditipu oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin, Datuk Seri Shafie Apdal, Sarawak Report dan usahawan-usahawan Cina yang rapat dengannya.

“Mahathir sanggup berbuat apa sahaja untuk mencapai matlamat peribadinya.

“Mengaku silap memecat Anwar Ibrahim bukanlah satu-satu tindakan terakhir beliau dan bukan yang pertama.”