12 March 2018

header-logo-GST.png

Komunikasi Strategik Barisan Nasional menggariskan 8 soal jawab utama berkenaan dengan cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

Adakah GST cukai bersifat regresif, yang memberi tekanan lebih tinggi kepada golongan berpendapatan rendah berbanding golongan berpendapatan tinggi?

Melalui GST, pengecualian beribu barangan dari dikenakan cukai, pengenalan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), serta penstrukturan  semula dimana pendapatan dibawah RM4,000 tidak dikenakan cukai menidakkan persoalan bahawa GST merupakan cukai regresif.

 

Adakah diantara 170 negara GST, bertindak hapus GST setelah dilaksanakan?

Tiada

 

Adakah GST cukai tambahan?

Hakikatnya GST di Malaysia tidak boleh dianggap sebagai tambahan cukai tetapi perubahan sistem percukaian, dimana cukai korporat turn dari 28% ke 24%, cukai pendapatan individu turun dari 28% ke 24%, golongan berpendapatan sederhana membayar cukai yang lebih rendah dan golongan berpendapatan rendah dikecualikan daripada membayar cukai.

Cukai jualan sebanyak 20% dan cukai jualan sebanyak 6% telah dihapuskan, makan GST di Malaysia tidak boleh dianggap sebagai tambahan cukai tetapi perubahan sistem percukaian.

gst-reduce.png

 

Adakah GST haram di sisi Islam?

Kebanyakan negara yang mempertimbangkan pelaksanaan GST adalah negara Islam. Diantara yang sudah melaksanakan GST adalah Iran (2008); Arab Saudi dan UAE (2018); Oman, Kuwait dan Bahrain (2019).

 

Adakah GST penyebab inflasi

Apabila GST dilaksanakan akan terdapat barangan yang harganya naik dan ada yang menurun kerana sudah tidak ada lagi cukai jualan 10%.

Sebarang perubahan dalam percukaian akan menyebabkan inflasi tetapi sekali sahaja, dan sejak pelaksanaan GST tiga tahun lepas, GST tidak menyumbang kepada inflasi kerana kadar GST tidak berubah.

Sekiranya Pakatan bercadang untuk mengurangkan kadar GST ke 0% dan memperkenalkan semula Cukai Jualan, Cukai Perkhidmatan, Cukai warisan dan cukai hasil keuntungan, perubahan cukai-cukai baru akan sekali lagi mencetus kitaran inflasi dan dijadikan alasan peniaga menaikkan harga jualan bagi menampung perubahan cukai.

 

Bagaimanakah kerajaan mendapat lebih banyak pendapatan berbanding dahulu?

Bagi peniaga yang tidak pernah melaporkan pendapatan secara jujur atau menjalankan perniagaan haram yang disebut sebagai “black economy” yang tidak membayar cukai sebelum ini tidak lagi terlepas daripada GST.

Kutipan ini datang daripada kumpulan-kumpulan seperti ini.

 

Adakah GST digunakan untuk selamatkan 1MDB/kerajaan/salah urus/rasuah dan lain-lain?

GST bertindak sebagai mekanisme transformas percukaian yang memberi manfaat meluas bagi meningkatkan daya saing negara, mengurangkan kebocoran subsidi, mengurangkan kebergantungan kepada petroleum, kurang pengelakan cukai, kurangkan jurang pendapatan dan memberi bantuan sewajarnya kepada yang memerlukan.

Pertumbuhan KDNK berterusan, merupakan sebab mengapa pendapatan tahunan pada 2015, 2016 dan 2017 menyamai lingkungan RM220bil-RM230bil yang dikutip sebelum GST dilaksanakan pada 2014.

Jumlah pendapatan yang sama menidakkan tohmahan bahawa GST dijadikan wang tambahan untuk menyelamatkan apa-apa perkara.

gst-mansuh.jpg

 

Adakah kerajaan tidak telus menunjukkan bagaimana wang GST dibelanjakan?

Pendapatan GST tidak diasingkan dan tidak dibelanjakan secara berasingan, sebaliknya ia sama seperti kutipan lain kerajaan dan disatukan di dalam dana kerajaan.

Perbelanjaan diperincikan setiap tahu di dalam belanjawan dan di audit oleh Ketua Audit negara.